Scroll Top
Blog Post
Windows 11: Η νέα αναβάθμιση με αυξημένες απαιτήσεις συστήματος
Στα μέσα Ιουνίου του 2021 η Microsoft προχώρησε στην παρουσίαση των Windows 11 και πριν προλάβει να περάσει μια εβδομάδα μας δίνει και την κυκλοφορία της πρώτης preview έκδοσης (Windows 11 build 22000.51) για αυτούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Windows Insiders. Τα νέα Windows, ναι μεν θα είναι δωρεάν για κατόχους της προηγούμενης έκδοσης (Windows 10), αλλά θα απαιτούν κάποια χαρακτηριστικά για να λειτουργήσουν.
Απαιτήσεις και αντιδράσεις
Τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να εγκαταστήσει κάποιος τη νέα αυτή αναβάθμιση θα απαιτούν 4GB RAM και 64 GB χώρου αποθήκευσης αντί των 32 GB που θέλουν τα 10. Οι απαιτήσεις δεν τελειώνουν εδώ καθώς ο χρήστης θα χρειαστεί μια κάρτα γραφικών ή CPU συμβατή με το DirectX 12, κεντρικό επεξεργαστή 64-bit δύο πυρήνων και 1GHz το λιγότερο, μητρική κάρτα με UEFI BIOS που υποστηρίζει την λειτουργία Secure Boot και συμβατότητα με το πρότυπο Trusted Module έκδοσης 2.0
Όλα τα παραπάνω λοιπόν έχουν φέρει έντονες αντιδράσεις από τους χρήστες, καθώς ένας υπολογιστής ηλικίας 5 ετών και πάνω δεν διαθέτει τα παραπάνω χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα ο χρήστης να αναγκαστεί να προβεί σε αναβαθμίσεις. Έτσι η Microsoft φαίνεται να κάνει λίγο πίσω στις απαιτήσεις της αφήνοντας περιθώριο σε έναν υπολογιστή να μην πληρεί όλες αυτές τις προδιαγραφές αλλά να μπορεί να εγκαταστήσει τα νέα Windows. Όμως το Secure Boot και TPM 2.0 παραμένουν υποχρεωτικά, συνεπώς μπορεί να υποστηριχθεί από περισσότερους επεξεργαστές, χωρίς να λύνεται όμως το πρόβλημα με τις μητρικές και chipset. Η αλήθεια είναι πως η Microsoft έχει αποτύχει να μας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις απαιτήσεις για τα Windows 11, όπως αναφέρουν και πολλές σελίδες από το εξωτερικό. Έτσι όλος ο κόσμος περιμένει αναλυτικότερες λεπτομέρειες για αυτές τις απαιτήσεις μέχρι το τέλος του 2021 όπου είπαν πως θα κυκλοφορήσει κανονικά το νέο λειτουργικό.
Νέα χαρακτηριστικά που φέρνουν τα Windows 11
Τα νέα Windows έρχονται με καινούργιο και ανανεωμένο taskbar το οποίο θα βρίσκεται κάτω στο κέντρο της επιφάνειας εργασίας όπως περίπου τα βρίσκουμε σε έναν υπολογιστή Mac. Επίσης, με τη νέα έκδοση καταργείται ο Internet Explorer, κάτι που δεν μας εκπλήσσει και τόσο αφού η ίδια η Microsoft είχε ήδη ανακοινώσει την κατάργησή του μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

…"Η desktop εφαρμογή του Internet Explorer 11 δεν θα είναι διαθέσιμη στα Windows 11. Ο Microsoft Edge είναι ο default browser για τα Windows 11. H MSHTML engine υπάρχει ως μέρος του Windows 11 λειτουργικού συστήματος για να υποστηρίξει το IE mode στον Microsoft Edge», αναφέρει η Microsoft σε έγγραφο τεχνικής υποστήριξης. minim veniam!"

Η νέα έκδοση έρχεται επίσης με ανανεωμένο Microsoft Store, με νέο File Explorer, με επιλογή θέματος ανάμεσα σε Dark και Light, με Snap Groups/Layouts και Windows Widgets. Επίσης, τα Windows 11 έρχονται με το Xbox Game Pass το οποίο δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψετε το επόμενο αγαπημένο σας παιχνίδι, δίνοντας πρόσβαση σε περισσότερα από 100 παιχνίδια. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως η συνδρομή για αυτή την υπηρεσία θα πωλείται ξεχωριστά.
ΠΟΥ ΘΑ ΔΩ ΑΝ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ WINDOWS 11
Μπορείτε εύκολα να μάθετε αν ο υπολογιστής σας μπορεί να υποστηρίξει τα Windows 11 μπαίνοντας στο site της Microsoft. Εκεί κατεβάζετε δωρεάν μια εφαρμογή η οποία ελέγχει την συμβατότητα του υπολογιστή με τα νέα Windows. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το τσιπ TPM αλλιώς η εφαρμογή θα δείξει πως ο υπολογιστής δεν είναι συμβατός. Για να δείτε αν ο υπολογιστής σας διαθέτει TPM τσιπ, πληκτρολογήστε στην γραμμή αναζήτησης των Windows 10 "TPM". Στη συνέχεια κάντε κλικ στο "Επεξεργαστής Ασφαλείας" ο οποίος θα σας ενημερώσει αν είναι εγκατεστημένο το TPM και ποια έκδοση είναι διαθέσιμη.
Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.